ELEK ANALİZİ NASIL YAPILIR

Sievex Logo
Ana Sayfa - Ürünler - Katalog - Ar-Ge - Teknik Bilgiler - İletişim - Video - Teknik Servis & Y.P.
   

Elek Analizi Nasıl Yapılır?

Basitçe bir elek analizi yapmak için başlıca 2 ana techizata ihtiyaç duyulur, bunlar;

1) Hassas Terazi (Firmamız Hassas Dijital Terazisi 15 kg kapasiteli 0.2 gr hassasiyetlidir.)

2) Hedeflenen "Eleme İşlemine" uygun elek açıklıklarında seçilmiş elek kefeleri;

Öncelikle bir miktar analizi yapılacak numune malzeme (konulduğu kabın darası alınarak) tartılır ve tartım değeri not edilir;

Tartılan malzeme en üstten elek kefelerine boşaltılır ve yeteri bir süre eleme işlemi gerçekleştirilir. (Burda eser miktarda malzemenin tartım kabına yapışarak kaybolacağı unutulmamalıdır.) Daha sonra önceden ağırlığı bilinen kefeler eleme işlemi sonucunda üzerinde kalan malzeme ile birlikte tekrar tartılır.

Tüm kefeler tartıldıktan sonra, elek tavasında kalan malzemeden en üstte kalan kefeye kadar olan malzeme fraksiyonu tartılmış olur. Tartımlar bir forma işlenir. Form üzerinde ilk olarak kümülatif veri fraksiyonu elde edilir. Bu analiz daha sonra elek kapasitesi tayini, kümülatif elek grafiği oluşturulması, ortalama dane çapı tayini v.b. hesaplamalarda kullanılır.

Bu analiz yapılacak elek makinesinin kapasitesinin tayini için hayati önem taşır. Örneğin 600 mikron bir eleme istendiğinde eleğe beslenen malzeme içerisinde %40 elek üstü malzeme var ise elek altından alınabilecek kapasite = (Eleğe beslenen miktar) x 0.6 (elek altına geçebilecek miktar) x 0.95 (eleme verimi), kadardır. Dolayısı ile elek kapasitesi sorgulanırken, elek analizi de mutlak suretle sorgulanır.

 

 

 

 
fbcmak@gmail.com